Връщат старото име на УМБАЛ Проф. д-р Александър Чирков“, което беше

...
Връщат старото име на УМБАЛ Проф. д-р Александър Чирков“, което беше
Коментари Харесай

Болница „Проф. д-р Александър Чирков“ си връща старото име

Връщат остарялото име на УМБАЛ „ Проф. доктор Александър Чирков “ , което беше " Света Екатерина ". Това стана ясно от позиция на Министерството на здравеопазването.
 
Това не е смяна, а връщане на остарялото име, избрано от основателите и първи ръководители на кардиологичната болница. Сред тях е и самият проф. д-р Александър Чирков, изразил безапелационното мнение приживе името „ Света Екатерина “ да остане и след него. 

Две публични подписки, в които личат имената на известни медици, също съдържат причини в защита на остарялото име. Те са изпратени до предходния министър на опазването на здравето и едната от тях съдържа над 150 подписа на интелектуалци. По същото време е постъпило и друго писмо от екипите и чиновниците на болничното заведение с безапелационни мотиви и с експлицитното гледище: „ протестираме и молим да върнете остарялото й име! “ 

Писмото е съпроводено с нова подписка, която съдържа имената на 119 изявени лекари, професори, преподаватели. Част от мотивите на всички тези  искания са: „ Името Света Екатерина бе определено от първосъздателите на болничното заведение с директното присъединяване на Богословския факултет на СУ и Българската православна черква. 

По гледище на проф. Ал. Чирков освещаването е осъществено от Патриарх Максим в символ на увековечаване и това придава необикновен статут на болницата. По църковните догми и изконни обичаи този статут и промяна на името могат да бъдат осъществени единствено от различен Български патриарх “.

През годините името „ Света Екатерина “ се е трансформирало в нарицателно и е разпознаваемо както за пациентите, по този начин и за лекарската колегия у нас и по света.   Държим да подчертаем, че на централния вход на болничното заведение е сложена табела, която отбелязва, че лечебното заведение е учредено от проф. доктор Александър Чирков. Непосредствено над фоайето, под иконата на “Св. Екатерина ”, е изложен негов портрет, оповестяват от Министерството на здравеопазването.

Сега, откакто е върнато остарялото име на болничното заведение, управлението има желание да преименува блок А на името на   “Проф. доктор Александър Чирков ”. Също по този начин е планувано построяването на бюст-паметник на създателя на болничното заведение, който ще бъде подложен на видно място в лечебното заведение. По този метод ще бъде изпълнена волята на проф. доктор Александър Чирков болничното заведение да се споделя “Св. Екатерина ” и ще бъде отдадена респект и почитание към известния кардиохирург, допълват от Министерство на здравеопазването.

Това са главните претекстове за решението на новото управление на Министерството на здравеопазването за възобновяване на първоначалното име на болничното заведение „ Света Екатерина “. Този факт получи утвърждението на лекари и пациенти и цялостна социална поддръжка, допълниха още от министерството.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР